preskoči na sadržaj

Hrvatska nastava u SR Njemačkoj - Bavarska koordinacija

Login
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Vrijeme
vijesti
Projekt Korijeni - Videokonferencijom spojeni Vukovar, München i Žepče
Josipa Kelava / datum: 1. 12. 2018. 10:30

U subotu, 24. studenoga, novom mrežom unutar projekta Korijeni Vukovar-München-Žepče, kojeg provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, započela je još jedna suradnja učenika, učitelja i ravnatelja koja spaja Hrvate unutar i izvan Republike Hrvatske.

Uz međusobno upoznavanje učenika kroz dvojezično predstavljanje, djeca iz Münchena priredila su svojim vukovarskim prijateljima glazbenu dobrodošlicu uz pjesmu "Stoji Grad", dok su učenici Osnovne škole Žepče izveli predstavu "U potrazi za znanjem". 

Susretu je nazočio i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je pozdravio osnivanje nove mreže unutar projekta Korijeni.

Fotografije možete pronaći u albumu Korijeni.

                                     Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske


[OPŠIRNIJE]Termini upisa u novu školsku godinu 2018./2019.
Josipa Kelava / datum: 11. 9. 2018. 16:13

Donosimo vam popis škola gdje se održava hrvatska nastava u školskoj godini 2018./2019. Na istom popisu možete saznati i kada je prvi dan nastave te točne termine upisa učenika. 
Prvoga dana nastave održat će se roditeljski sastanak i izvršiti upis učenika u novu školsku godinu.
Raspored upisa nalazi se u priloženim dokumentima (klik na link opširnije).

 


[OPŠIRNIJE]Kazališna predstava "Lara u svijetu životinja"
Josipa Kelava / datum: 24. 4. 2018. 21:39

U nedjelju 22. travnja 2018. Hrvatska nastava u Bavarskoj ugostila je kazalište Smješko iz Zagreba u prostorijama Hrvatske katoličke misije u Münchenu.

Lara u svijetu životinja autorsko je djelo hrvatskoga glumca i pisca dramskih tekstova, Hrvoja Zalara. Radnja predstave započinje pregovaranjem roditelja s kćeri, koja nije ljubiteljica prirode, a ni životinja, te se trenutno se nalazi s roditeljima u šumi. Oca i majku utjelovili su glumci Robert Španić i Vini Jurčić, koji su se zatim izmjenjivali u glumi raznih autohtonih i zaštićenih životinja na području Hrvatske, dok je njihovu kćer Laru glumila Marija Šegvić.

Iz prkosa, djevojčica Lara odlučuje da neće nastaviti obilaziti šumu s roditeljima, a životinje koje će takva, osamljena i mrzovoljna, susreti, otvorit će joj oči za mnoge zanimljivosti koje o tim životinjama (hrčak, risica, klepetan Rodan, šišmišica, zec) nije znala, razumijevala, a nije ni htjela razumjeti. Kazališni komad Lara u svijetu životinja, pored sveprisutnoga humora, promeće se u pravi edukativni tekst, koji može biti poučan velikom broju djece, roditelja i svih odraslih, koje je tehnologija znatno odvojila od prirode i njezina bogatoga i zadivljujuće raznovrsnoga životinjskoga svijeta.

Na to kakve sve zadaće životinjski svijet ima na Zemlji i koliko je divno njegovo prisustvo uz ljude, uspio je, i velikima, i malima, ukazati kazališni komad Lara u svijetu životinja. U publici se mogao vidjeti spontan pljesak, iskreno smijanje, a gledatelji su sa zanimanjem pratili predstavu do samoga kraja. Tako oplemenjeno poslijepodne svi gosti predstave, skupa s učiteljima Hrvatske nastave iz Bavarske, imali su još uz kavu i kolače ugodno druženje koje su organizirali roditelji učenika Hrvatske nastave. Učitelji Hrvatske nastave u Bavarskoj zahvaljuju se HKŽ München da su i druženje, zbog njihova gostoprimstva, mogli obaviti u njihovim prostorijama.

 Fotografije možete pogledati u fotogaleriji

                                                                                                         Jurka Majić

 


[OPŠIRNIJE]Kazališna predstava "Lara u svijetu životinja"
Josipa Kelava / datum: 23. 3. 2018. 17:20

Hrvatska nastava u Bavarskoj poziva sve učenike, a i one malo starije, na kazališnu predstavu Lara u svijetu životinja koja će se održati u nedjelju 22.4.2018. u HKŽ München, Schwanthalerstr. 96-98, 80336 München. Predstava započinje u 14:30 sati, a poslije predstave roditelji organiziraju druženje uz kavu i kolače. Veselimo se vašem dolasku!


[OPŠIRNIJE]Kviz znanja "Lijepa naša"
Josipa Kelava / datum: 18. 3. 2018. 19:50

U subotu 17. ožujka 2018. godine u prostorijama Hrvatske katoličke župe u Münchenu održan je kviz znanja pod nazivom Lijepa naša. Prije samoga početka kviza svojom nazočnošću nas je počastio konzul iz Generalnog konzulata RH u Münchenu Mladen Nimac koji je podržao trud i rad učenika i učitelja hrvatske nastave u Bavarskoj.  

Kviz je obuhvaćao pitanja iz hrvatskoga jezika, zemljopisa, povijesti, zatim pitanja o posebnostima Republike Hrvatske, o hrvatskoj tradicijskoj glazbi i instrumentima te prepoznavanje pjesama. Na kvizu su se natjecali učenici koji pohađaju hrvatsku nastavu u Bavarskoj, a osim domaćina iz Münchena, natjecatelji su pristizali iz gradova: Ingolstadt, Nürnberg, Memmingen, Augsburg, Gersthofen, Landshut, Germering i Kolbermoor. Ukupno je bilo 28 natjecatelja koji su bili podijeljeni u pet skupina. Pobjedu je odnijela skupina Vatreni iz Münchena, drugo mjesto je osvojila skupina učenika iz Augsburga, Memmingena i Gersthofena HB u srcu, dok je treće mjesto osvojila skupina Cedevita iz Münchena i Landshuta. Učenici su pokazali zavidno znanje iz svih područja. Svi natjecatelji su nagrađeni priznanjima i medaljama, a pobjednici su dobili i posebne nagrade.  

Veliku zahvalnost dugujemo fra Borisu Čariću i Hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu koji su nam i za ovu prigodu ustupili prostoriju te nam ponudili svu potrebnu pomoć kako bi se naš kviz mogao održati.

Fotografije možete vidjeti u albumu Kviz znanja 2018.


[OPŠIRNIJE]Božićne radionice
Josipa Kelava / datum: 26. 12. 2017. 21:00

Tijekom adventa učenici hrvatske nastave u Bavarskoj su marno i s velikim žarom prionula brojnim radionicama. Izrađivale su se čestitke, božićni origami, adventski vijenci i još dosta toga.

Fotografije možete pronaći u fotogaleriji.


[OPŠIRNIJE]Nikolinjske i božićne priredbe
Josipa Kelava / datum: 26. 12. 2017. 19:31

Prosinac je mjesec kojem se većina djece najviše veseli jer njihovu dobrotu na početku mjeseca darovima nagradi sveti Nikola, a pred kraj ih dotakne iskra božićne ljubavi. Učenici tada na priredbama imaju priliku svojim recitacijama, igrokazima, pjesmom i plesom nastupiti na nikolinjskim i božićnim priredbama. Tako su i učenici hrvatske nastave u Bavarskoj svojim nastupima u Münchenu, Poingu, Rosenheimu, Regensburgu, Neufarnu, Augsburgu, Nersingenu i Erlangenu razveselili prisutne.

Kako je to sve izgledalo pogledajte u fotogaleriji.


[OPŠIRNIJE]Sjećanje na pad grada Vukovara 2017.
Josipa Kelava / datum: 21. 11. 2017. 13:39

18. studenoga zasigurno je najtužniji dan u novijoj hrvatskoj povijesti. Dan je to kada se hrvatski narod diljem svijeta prisjetio žrtve Vukovara na 26. obljetnicu stradavanja toga grada.

Brojnim spomen-manifestacijama toga dana odaje se počast svim poginulim, stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima koji su u to vrijeme stali u obranu Vukovara i Lijepe naše. Tako je u organizaciji Udruge hrvatskih studenata München e.V. (UHS), i ove godine, u subotu, 18. studenoga, upriličen svečani mimohod središtem Münchena na kojemu su sudjelovali  učitelji hrvatske nastave koordinacije Bavarska.

Hladnoća i jak vjetar nisu spriječili oko 2000 Hrvata i prijatelja hrvatskoga naroda da pohode svečani mimohod; središnji događaj manifestacije, ove godine održane pod geslom „Europo, čuvaj svoj mir“. Povorka je krenula s Odeonsplatza te je dostojanstveno, u tišini i uz svjetlost svijeća te hrvatska nacionalna obilježja, stigla do Königsplatza gdje je bila postavljena pozornica na kojoj se odvio drugi dio programa. Svojim su nastupima članovi Folklorne skupine fra Andrija Kačić Miošić, Franjevačka mladež München, kao i članovi Hrvatske katoličke zajednice i Udruge hrvatskih studenata iz Münchena, podsjetili sve nazočne na strahote koju su grad Vukovar i njegovi stanovnici proživjeli za vrijeme Domovinskoga rata, ali ukazali i na junaštvo te požrtvovnost Grada heroja, simbola hrvatskog otpora. Tako su se, između ostaloga, u samom središtu Münchena tom prilikom mogle čuti izvedbe poznatih domoljubnih pjesama kao što su Stoji grad i Moja domovina.

Učenice hrvatske nastave u Bavarskoj Karla Mamić, Marija Medo i Magdalena Benković recitirale su riječi novinara i prozaika Siniše Glavaševića, jednog od vukovarskih heroja koji je ubijen za vrijeme bitke za Vukovar. Sve izgovorene riječi i otpjevani stihovi odaslale su snažnu poruku o tome koliko dugujemo svim hrabrim ljudima koji su za slobodu dali svoje živote.

Program je završen u nedjelju, 19. studenog, svetom misom u prepunoj crkvi sv. Mihaela u Münchenu. Na kraju mise, mnogobrojne Hrvate u nedjeljno popodne ispratio je crkveni zbor pjesmom Bože, čuvaj Hrvatsku, a time je ujedno okončana i ovogodišnja manifestacija u znak sjećanja na žrtvu Vukovara.

U galeriji vam donosimo fotografije s mimohoda te radove učenika hrvatske nastave -Vukovar 2017.

                                                                                        Marko Filipović


[OPŠIRNIJE]Sjećanje na pad grada Vukovara
Josipa Kelava / datum: 13. 11. 2017. 08:53

Udruga hrvatskih studenata München  e.V. (UHS) organizira po treći put mimohod na dan sjećanja žrtava grada Vukovara. Mimohod će se održat u subotu, 18.11.2017. u 19:00 sati u centru grada Münchena.

Mimohod započinje na Odeonsplatzu u centru grada Münchena i završava na Königsplatzu u gradskom dijelu Maxvorstadt. Prije početka mimohoda studenti će skupljati donacije i dijeliti "svijeće za Vukovar". Prikupljeni iznos će se dati u humanitarne svrhe za grad Vukovar. Nakon mimohoda slijedi raznolik program s nastupom folklorne skupine grada Münchena, članova franjevačke mladeži München, članova Udruge hrvatskih studenata München i prikazivanjem slika.

Cjelokupni program “Sjećanje na pad grada Vukovara” počinje u subotu, 18.11.2017. s mimohodom i završava sa svetom misom u nedjelju19.11.2017 u 12:30 sati, u crkvi svetog Mihaela na Marienplatzu (Neuhauserstr. 6, 80331 München).


Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže narednih dana (18.11.2017. i 19.11.2017.) i svojim otvorenim srcem podrže studentski mimohod “Sjećanje na žrtvu Vukovara” za sve heroje Domovinskog rata koji su svoje živote položili za našu slobodu i slobodu budućih generacija.

Udruga hrvatskih studenata e.V. (UHS) München


[OPŠIRNIJE]Hrvatska nastava u Poingu
Josipa Kelava / datum: 3. 11. 2017. 21:32

Hrvatska nastava u Poingu započet će u ponedjeljak 6. studenoga u 14:00 sati na  adresi Markomannenstrasse 24a. U isto vrijeme su mogući i upisi u nastavu. Za sve daljnje informacije možete se obratiti našoj učiteljici Jurki Majić na e-mail: jmgina@gmail.com.


[OPŠIRNIJE]Dan kravate
Josipa Kelava / datum: 20. 10. 2017. 22:55

Učenici hrvatske nastave u Bavarskoj obilježili su Dan kravate brojnim aktivnostima. Uz druženje i učenje o povijesti kravate, učenici su bojali, crtali, izrađivali kravate pomoću plastelina, zatim pomoću platna u bojama hrvatske zastave, origami kravate, straničnike za knjigu i držače za olovke. Također, učili su jedni druge kako vezati kravatu, natjecali se u brzini vezanja kravata te su oponašali situacije u kojima odrasli nose kravatu.

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.


[OPŠIRNIJE]Termini upisa u novu školsku godinu 2017./2018.
Karolina Jurak / datum: 13. 9. 2017. 08:12

 Donosimo vam popis škola gdje se održava hrvatska nastava u školskoj godini 2017./2018. Na istom popisu možete saznati i kada je prvi dan nastave te točne termine upisa učenika. 
Prvoga dana nastave održat će se roditeljski sastanak i izvršiti upis učenika u novu školsku godinu.
Raspored upisa nalazi se u priloženim dokumentima (klik na link opširnije).


[OPŠIRNIJE]Upisi u novu školsku godinu 2017./2018.
Karolina Jurak / datum: 20. 7. 2017. 10:54

Upisi u novu školsku godinu započet će u drugom tjednu redovne njemačke nastave – od ponedjeljka 18. 9. 2017. Točni termini prvih susreta u svim nastavnim mjestima bit će objavljeni početkom nove školske godine.

Srdačan pozdrav do ponovnog susreta u hrvatskoj nastavi!

 
 

 


[OPŠIRNIJE]Majčin dan u Münchenu
Karolina Jurak / datum: 14. 5. 2017. 19:34

Povodom Majčinog dana i Međunarodnog dana obitelji u nedjelju, 14. svibnja u kapeli blaženog Alojzija Stepinca u  Münchenu s početkom u 14:00 sati, održana je priredba na kojoj su nastupili učenici koji pohađaju hrvatsku nastavu u Münchenu i okolici. Učenici su tjednima pripremali svoje nastupne točke: učili tekstove, glumili, pjevali, improvizirali te svojim trudom i veselim nastupima izmamili osmijehe na licima mama i mnogobrojne publike. Bilo je tu i pokojih suza radosnica. Program su osmislile učiteljice hrvatske nastave. Prevladavali su nježni stihovi koji su bili upućeni majkama, savjeti kako im pomoći u njihovom zahtjevnom poslu, šaljivi igrokazi i pjesme. Nakon priredbe učenici i njihovi gosti zadržali su se u ugodnom druženju uz kavu i kolače koje su organizirali predstavnici roditelja. Osim priredbe u Münchenu i u ostalim bavarskim gradovima održale su se priredbe povodom Majčina dana.

Slike možete pregledati u fotogaleriji.


[OPŠIRNIJE]Ljudska dobrota nema granica - Akcija "Hvala"
Karolina Jurak / datum: 26. 4. 2017. 08:58

Hrvati iz iseljeništva potrebitoj djeci u Kupljenovu izmamili osmijeh na lice, oni im iskreno i od srca zahvalili.

Iz jedne male škole kraj Zaprešića upravo su nam stigle fotografije i pismo koje su nas neizmjerno razveselile. Javljeno nam je da su potrebita djeca iz Osnovne škole Kupljenovo dobila poklone od svojih vršnjaka iz Njemačke, zahvaljujući humanitarnoj akciji 'Hvala' koju je organizirao informativni medij za Hrvate izvan Hrvatske, CroExpress.eu, u suradnji s hrvatskim školama u Njemačkoj.

Prikupljanje pomoći za djecu iz OŠ Kupljenovo preuzele su Koordinacije hrvatske nastave iz Ulma i Bavarske.

- Akcija prikupljanja stvari za desetero učenika u OŠ Kupljenovo u Koordinacijama Ulm i Bavarska je završena. Bilo nam je uistinu zadovoljstvo sudjelovati u ovoj akciji i doprinijeti osmijesima dječice koja su dobila poklone, još k tome taman prije blagdana, zaista divno. Roditelji su se uistinu rado odazvali te smo prikupili i puno više od navedenog, a osim toga, neki su roditelji kontaktirali obitelj jedne od učenica te su odlučili provesti novu akciju za njezinu braću zbog zaista loše situacije – kazala nam je koordinatorica Koordinacije Ulm, Štefica Delija.

Iz Kupljenova nam se javila ravnateljica škole Jadranka Kekelj. Njeno pismo prenosimo u cijelosti.

'Poštovani!

U ime OŠ Kupljenovo zahvaljujem vam što ste upravo našu školu odabrali za pomoć u vašoj, već tradicionalnoj, akciji ‘Hvala’ za pomoć potrebitoj djeci u Hrvatskoj. Zahvaljujem posebno našim kolegicama Štefici Deliji i Karolini Brali, te gđi Marini Stojak iz informativnog medija za Hrvate izvan RH, CroExpress.

U akciju je bilo uključeno desetak djece iz naše škole, koje je odabrao naš stručni tim. Poklone smo podijelili 14.04.2017. u Područnoj školi Hruševec Kupljenski, prisutnoj djeci i njihovim roditeljima. Djeca su bila posebno dirnuta ne samo vrijednim i pažljivo odabranim poklonima, već i popratnim pismima koja su im uputili njihovi vršnjaci. 

Htjela bih naglasiti kako je ozračje prigodom predaje poklona bilo svečano, iako smo mi željeli provesti sve što je jednostavnije moguće. Međutim, svi su prisutni osjetili povezanost sa našim sunarodnjacima koji nisu zaboravili svoju postojbinu Hrvatsku te uoči uskrsnih blagdana misle i pomažu upravo našoj djeci. 

Još jednom najiskrenije zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli tome da naši najpotrebitiji učenici osjete radost Uskrsa i ljudsku dobrotu koja se ničim ne može nadomjestiti!'


U drugoj po redu humanitarnoj akciji HVALA sudjelovale su dvije škole: Osnovna škola Kupljenovo i OŠ Ivana Kozarca iz Županje. U svakoj školi darivano je 10 učenika (njih ukupno 20). U akciju su se uključili centri hrvatske nastave iz Stuttgarta, Mannheima, Ulma i Münchena, na čelu s koordinatoricama Marijom Prpić, Draganom Ivanković, Šteficom Delijom i Karolinom Brala.

Nova akcija 'Hvala' slijedi u studenom
CroExpress

[OPŠIRNIJE]Kviz znanja "Lijepa naša"
Karolina Jurak / datum: 13. 3. 2017. 12:59

U subotu, 11.3. u prostorijama Hrvatske katoličke misije u Münchenu održan je kviz znanja za učenike. Kviz je obuhvaćao pitanja iz hrvatskog jezika, zemljopisa, povijesti, zatim pitanja o posebnostima Republike Hrvatske te prepoznavanje hrvatskih pjesama. Osim učenika iz Münchena, učenici su pristizali i iz brojnih drugih bavarskih gradova: Augsburg, Memmingen, Gersthofen, Rosenheim, Kolbermoor, Poing, Germening i Neufahrn. Prvo mjesto osvojila je ekipa „Hrvatska u srcu“ , drugo mjesto osvojila je ekipa „Burek“ te treće mjesto ekipa „Linolada“. Svi natjecatelji nagrađeni su priznanjima i medaljama, a pobjednici su dobili i posebne nagrade.

Link na fotogaleriju.


[OPŠIRNIJE]Krenula druga akcija "Hvala"
Karolina Jurak / datum: 8. 3. 2017. 18:32

Djeca su poput ružina pupoljka: ako ga dobro njegujemo, razvije se u divan mirisan cvijet; ako ga zapustimo, postat će uvela ruža. Da bi se osjećala sigurno, voljeno, sretno i vrijedno, da bi razvila pozitivnu sliku o sebi, da bi postala odgovorni, zreli i sretni ljudi, potrebna im je nesebična ljubav. Mi iz CroExpress-a, informativnog medija za Hrvate izvan Republike Hrvatske, odlučili smo biti podrška školskoj djeci u Hrvatskoj koja žive na rubu siromaštva i pomagati im u hrani, odjeći, obući, školskom priboru, higijenskim potrepštinama i novcu, sa željom da izrastu u sretne i samosvjesne odrasle ljude. 

U našoj drugoj po redu akciji HVALA, u suradnji s hrvatskim dopunskim školama iz iseljeništva, njihovim učiteljicama, djecom i roditeljima, tijekom korizme prikupit će se odjeća, obuća, školski pribor i donirati novčana sredstva za djecu u potrebi u dvije osnovne škole u Hrvatskoj: OŠ Kupljenovo i OŠ Ivana Kozarca iz Županje

Za potrebitu djecu iz Osnovne škole Kupljenovo pomoć će prikupiti djeca i roditelji koordinacija hrvatskih dopunskih škola iz Ulma i Bavarske, a prikupljanje pomoći djeci iz OŠ Ivana Kozarca iz Županje preuzeti će koordinacije iz Stuttgarta i Mannheima. 

Ovom zajedničkom uskršnjom akcijom dobročinitelji će darivati dvadeset školaraca. Do kraja mjeseca ćemo dobiti i službene podatke prikupljene pomoći, te ćemo pravodobno izvijestiti javnost. 

Autor: CroExpress


[OPŠIRNIJE]Kazališna predstava "Sijač sreće" u Münchenu i Nürnbergu
Karolina Jurak / datum: 3. 3. 2017. 16:47

U subotu 18. veljače 2017. Hrvatska nastava u Bavarskoj ugostila je kazalište Svarog iz Zagreba u Nürnbergu koje je tom prilikom izvelo predstavu „Sijač sreće.“ Dan poslije, u nedjelju 19. veljače kazalište Svarog je i Münchenu u Hrvatskoj katoličkoj misiji München izvelo istoimenu predstavu.

Predstava „Sijač sreće“ vesela je priča o odrastanju ispričana zabavnom glumačkom igrom prema tekstovnom predlošku književnika Božidara Prosenjaka. Priča započinje uzaludnim pokušajem odraslih da nauče dijete izreći glas “a.” Zatim su prikazane i ostale zgode i nezgode prilikom odrastanja djeteta, školskim događanjima pa i prvim ljubavnim nevoljama.

Na predstavi se u Münchenu okupio velik broj djece i odraslih. Djeca su imala priliku aktivno sudjelovati u predstavi, tako su neki od njih za vrijeme izvođenja predstave postali i glumci. Zajedno su pokušali otkriti što je to sreća, a na kraju su otkrili da  sreća nije nešto što se ostvaruje kroz novac već kroz ljubav, nešto što možemo zamisliti, nešto unutar samog čovjeka.

Vesela atmosfera nastavila se i nakon završetka predstave u druženju koje su, uz veliku pomoć i podršku HKŽ München organizirali roditelji učenika te na taj način zaokružili ovo ugodno nedjeljno poslijepodne.

U fotogaleriji pogledajte fotografije s predstave.

Josipa Kelava


[OPŠIRNIJE]Predstava "Sijač sreće" u Nürnbergu
Karolina Jurak / datum: 17. 1. 2017. 16:44

U subotu 18.2.2017. u HKM Nürnberg u organizaciji Hrvatske nastave u Bavarskoj gostovat će Kazalište Svarog iz Zagreba s predstavom "Sijač sreće" prema tekstu poznatog hrvatskog književnika Božidara Prosenjaka. Predstava započinje u 17:00 sati, a poslije predstave roditelji organiziraju druženje uz kavu i kolače. Dobro došli!


[OPŠIRNIJE]Dopisivanje s učenicima iz Hrvatske
Katarina Bilonić / datum: 10. 4. 2016. 13:23

U projektu Hrvatske nastave Koordinacije Bavarska „Dopisivanje s vršnjacima iz domovine“, koji je trajao tijekom cijele školske godine 2015./2016., sudjelovala je OŠ Tina Ujevića iz Zagreba, njihova učiteljica njemačkog jezika Sanja Artmagić te učenici iz nastavnih mjesta Weilheim, Neufahrn i München.

OŠ Tina Ujevića prošle je godine slavila 80 godina rada i postojanja. Broji oko 305 učenika, a naročito je poznata po tome što sudjeluje u brojnim projektima u zemlji i inozemstvu.  Tako je i  projekt  Koordinacije Bavarske s temom redstavljanja svog grada i škole kod zagrebačkih učenika  primljen s oduševljenjem.

U prvom koraku na obje strane je izabrano dvadeset učenika koji će sudjelovati,  što u Zagrebu nije bio nimalo lagan zadatak jer je bilo preko pedeset učenika koji su se silno htjeli dopisivati s učenicima u Njemačkoj i sudjelovati u projektu.

Učenici su se potrudili i napravili plakat o gradu Zagrebu, poznatim građevinama i mjestima koje vole najviše posjećivati te dva poznata zagrebačka jezera, Bundek i Jarun, a željeli su učenicima u Bavarskoj pokazati i gdje se u Zagrebu mogu kušati ukusne delicije. Nakon izrade plakata (iz Bavarske su predstavljeni gradovi  Weilheim i Muenchen) učenici su se u pismima predstavili i opisali jedni drugima.

Kada su stigla pisma, odabrani učenici su ih s oduševljenjem čitali pred ostalim učenicima u svom razredu i s njima podijelili ovo prekrasno iskustvo.

Za napomenuti je da su učenici iz domovine pisali na njemačkom jeziku, a naši učenici na hrvatskom jeziku. Bilo je vrlo zabavno čitati pisma s obje strane jer su učenici u direktnom dopisivanju s vršnjacima imali (za mnoge) jedinstvenu priliku vidjeti kako pišu njihovi vršnjaci. Tako je primjerice našim učenicima u Bavarskoj bilo vrlo simpatično čitati da tinejdžeri iz domovine pozdravljaju s „Hallöschen“. A ne sumnjamo da je „bisera“ bilo i s naše strane.

Učenici s nestrpljenjem očekuju daljnji tijek projekta u kojem slijedi dopisivanje preko e-maila, te moguć posjet učenicima u Zagrebu  i njihov dolazak k nama.

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji


[OPŠIRNIJE]Predstava "Sijač sreće" u Münchenu
Karolina Jurak / datum: 17. 1. 2017. 16:51

U nedjelju 19.2.2017. u HKM München u organizaciji Hrvatske nastave u Bavarskoj gostovat će Kazalište Svarog iz Zagreba s predstavom "Sijač sreće" prema tekstu poznatog hrvatskog književnika Božidara Prosenjaka. Predstava započinje u 14:00 sati, a poslije predstave roditelji organiziraju druženje uz kavu i kolače. Dobro došli!


[OPŠIRNIJE]Sretan Božić
Karolina Jurak / datum: 21. 12. 2016. 16:54

Blagoslovljen Božić, sretnu i uspješnu novu 2017. godinu

žele Vam učiteljice Koordinacije Bavarska


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige
Karolina Jurak / datum: 9. 11. 2016. 10:28

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja već više od dva desetljeća promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost. Održava se svake godine u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog s nekim novim geslom. Jedan od glavnih ciljeva manifestacije je poticanje čitanja i odgovoran odnos prema knjigama. U skladu s tim učenici u nastavnim mjestima: Freising, Regensburg, Landshut, München i Unterhaching izrađivali su prigodne straničnike s jesenskim motivima i šumskim životinjama. Njihove udžbenike i knjige odsad će krasiti zasigurno originalni straničnici koje možete pogledati u fotogaleriji.


[OPŠIRNIJE]Novo nastavno mjesto u Münchenu
Karolina Jurak / datum: 20. 9. 2016. 09:47

Od utorka 27. 9. 2016. hrvatska nastava u Münchenu održavat će se na još jednoj lokaciji: Grundschule an der Konrad-Celtis-Straße 44, 81369 München (Sendling- Westpark). Prvi susret i sastanak s roditeljima bit će 27. 9. s početkom u 15:00 sati.


[OPŠIRNIJE]Upisi u novu školsku godinu
Karolina Jurak / datum: 24. 7. 2016. 14:13

Upisi u novu školsku godinu započet će u drugom tjednu redovne njemačke nastave – od ponedjeljka 19. 9. 2016. Točni termini prvih susreta u svim nastavnim mjestima bit će objavljeni početkom nove školske godine.

Srdačan pozdrav do ponovnog susreta u hrvatskoj nastavi!


[OPŠIRNIJE]Božićne radionice
Karolina Jurak / datum: 23. 12. 2016. 18:07

Početkom prosinca učenici hrvatske nastave zajedno s roditeljima i učiteljicama održali su božićne radionice. Vrijedne ruke učenika, roditelja i učiteljica napravili  su mnogo čestitaka, zvijezdica, čizmica, božićnih ukrasa...

Radove možete pogledati u fotogaleriji.


[OPŠIRNIJE]Božićne priredbe
Karolina Jurak / datum: 21. 12. 2016. 14:01

Njegujući našu najljepšu tradiciju, blagdane u prosincu ispratili smo brojnim nikolinjskim i božićnim priredbama diljem Bavarske. Učenici hrvatske nastave uz pomoć svojim učiteljica pripremili su prigodan program dobrodošlice svetom Nikoli. Pjesmama, recitacijama i plesom obratili su se svetom Nikoli koji se na radost djece pojavio na priredbama. Slušajući program kojeg su mu priredili učenici, sveti Nikola je zaključio da su ove godine sva djeca bila dobra i poslušna te im podijelio slatke darove. U veselom raspoloženju ispunjeno je svako dječje srce. Ove godine sveti Nikola je imao pune ruke posla. Posjetio je priredbe u Münchenu, Poingu, Rosenheimu, Erlangenu, Nürnbergu, Augsburgu, Nersingenu, Würzburgu i Neufarhnu.

U svim mjestima organizirane su priredbe u suradnji s hrvatskim katoličkim misijama i kulturnim zajednicama koje djeluju u tim mjestima.

Djeca su i ove godine bila jasna te poručila sv. Nikolu da ga čekaju na istom mjestu u isto vrijeme i sljedeće godine.

Slike možete pronaći u fotogaleriji.


[OPŠIRNIJE]Dan sjećanja na Vukovar
Karolina Jurak / datum: 19. 11. 2016. 21:02

Učenici Hrvatske nastava zajedno sa svojim učiteljicama obilježili su 25. godinu stradanja Vukovara te zapalili svijeće za sve žrtve i na taj način odali počast hrvatskom Gradu Heroju.

 U galeriji vam donosimo radove učenika - Vukovar.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju